Nepotřebujete přes oceán: evropská Route 66 je ve Skotsku a je dokonalá


Kdo by cestoval až do USA, když si může udělat pořádný roadtrip v Evropě? Legendární Route 66 se zrodila konkurence - turisté objevili skotskou cestu North Coast 500 plnou skalisek, bělostných pláží i starobylých hradů.  

Evropská Route 66 je ve Skotsku a je dokonalá | video: North Coast 500

Skotská silnice NC 500 dostala v lednu ocenění, píše server DailyMail. Je dlouhá 500 mil (asi 805 kilometrů) a obkružuje severního pobřeží Skotska.

Povede vás skotskou Vysočinou (anglicky Highlands) nebo pohořím Ben Hope and Suliven. Civilizovanou, ale pustou a klidnou krajinu lemují nezapomenutelné starobylé zámky jako pohádkový Dunrobin, hrady a zříceniny, jako je například hrad Ardvreck, nebo fotogenické bílé pláže Dornoch a Achmelvich.
Tuto trasu Britové otevřeli v květnu roku 2015 a od té doby pumpuje do ekonomiky „Dálného severu“ 9 milionů liber (téměř 260 milionů korun) ročně. Trasa je u turistů velmi populární a za necelé tři roky se stala tak vyhledávanou, že ji mnozí z nich označují za destinaci s nejlepšími turistickými zážitky světa. Po ocenění v magazínu Travel zájem o evropský roadtrip nejspíš ještě poroste.

Trasa North Coast Road 500 začíná a končí ve městě Inverness, které leží poblíž slavného jezera Loch Ness. Z Inverness míří k vesničce Kyle of Lochalsh na západním pobřeží, severním pobřežím pak k vesnici John O’Groats a po východním pobřeží zpět do Inverness.„Když vezmeme v úvahu jen počet značených zastávek s vyhlídkou na kilometr, ukáže vám tato trasa po pobřeží skotské Vysočiny, že nemáte žádný důvod platit drahou cestu do Spojených států, abyste si užili pořádný roadtrip,“ píše magazín Travel.

„Jeďte na jaře - užijete si jiskřivá jezírka, údolí dmoucí se záplavou květů, šplouchání tyrkysového moře a narůžovělé, dokonale čisté pláže,“ radí Travel. Dodává, že cestu lemují útulné bed and breakfast hospůdky, jako je například Auld Post Office zasazená do zemědělské krajiny v Caithness blízko vesnice John O’Groats.
Na roadtripu po cestě NC 500 nemůžete minout nádherné pláže Achmelvich
Na roadtripu po cestě NC 500 nemůžete minout nádherné pláže Achmelvich.
Trasa nebo její část se dá rychle projet během prodlouženého víkendu, lepší variantou ale je několikatýdenní pobyt, abyste si okolní památky a scenérie mohli dosytosti užít. Pětina trasy NC 500 vede jednosměrnými silnicemi.

Obliba této trasy u cestovatelů má podle společnosti Highlands and Islands Enterprise pozitivní vliv jak na počet turistů v dosud lehce opomíjeném severu Skotska, tak na obchod v tamní oblasti. Studie, kterou společnost zadala, ukazuje, že v prvním roce stezka přitáhla 29 tisíc turistů a cestovatelů, kteří zde navíc utratili 9 milionů liber.

Výzkum vycházel mimo jiné z údajů posbíraných v turistických informačních centrech v okolí trasy, které od jejího otevření zaznamenaly nárůst turistů o 26 procent, což je ve srovnání se šesti procentním růstem po celé skotské Vysočině úspěch.

Martina Procházková