|
Jeden z francouzských názvů pro Korsiku je "Île de
Beauté" (Ostrov krásy). Na tomto ostrově, patřícím Francii, najdete na
malém prostoru všechny zázraky, které příroda může nabídnout. Jaké
zázraky?
Nekonečné
písečné pláže, malebné zátoky, rybářské vesničky, nádherná pohoří plná
hlubokých kaňonů, soutěsek, skalní stěny zvoucí k lezení, divoké, dravé
potoky s dech beroucími vodopády, křišťálově čistá ledovcová jezera,
rozsáhlé borovicové, dubové nebo kaštanové lesy, které pokrývají asi
čtvrtinu rozlohy ostrova. Polovina rozlohy je pokryta až 3 m vysokými
křovinami macchie. Jen 15 procent rozlohy je zemědělsky obhospodařována.
Korsika je nejhezčí na jaře, kdy celý ostrov omamně voní a hýří
barvami.
Osídlení je vcelku
řídké - na rozloze necelých 9 tisíc kilometrů čtverečních žije cca 260
tisíc stálých obyvatel. K úbytku populace kromě jiných důvodů přispěla v
dřívějších dobách zde zcela četná krevní msta. Vychází to cca na 27
obyvatel na km čtvereční, což je oproti jedné tisícovce na Maltě kapka v
moři.
Domluvíte se francouzsky, korsicky nebo italsky, s dalšími jazyky to půjde již hůře.
V hlavním městě, které nese jméno Ajaccio, se 15.8.1769 narodil Napoleon Bonaparte.
Kuchyně:
Pokrmy jsou pestré a jakoby stvořené pro
labužníky. Výborná vína a znamenité sýry, nejoblíbenějším je ovčí sýr
broccio. Je součástí místní speciality „lapin a la corse“ (králík po
korsicku). Na ostrově jsou běžná divoká nebo polodivoká prasata a
připravuje se z nich například vepřová panenka „lonzu“. Na ostrově se
pěstují jedlé kaštany. Z kaštanů se vyrábí mouka, chleba, deserty,
likéry, pivo. Největší řekou je Golo a tak si můžete kromě mořských ryb
dát i pstruha, například plněného sýrem broccio a kaštany.
Pár statistických údajů o ostrově:
Délka ostrova - 183 km.
Šířka ostrova - 83 km.
Nejvyšší hora - Monte Cinto - 2706 m nad mořem.
Počet obyvatel hlavního města - cca 65 tisíc.
4 letiště - Ajaccio, Bastia, Calvi, Figari.
Měna - euro.
Památky (jen stručně):
Bonifacio - citadela.
Calvi - citadela.
Četné monolity z doby cca 6 tisíc let před naším letopočtem.
Proč na Korsiku?
Za přírodou, za malebnou architekturou, kvůli gastronomii, kvůli čistému moři, za klidem.
Zatím zde není tak masový turistický ruch jako v Provence na Azurovém pobřeží.
Přečíst další článek
Petr Bujok